Aplec de Sta. Caterina

Durant els S.XVII i XVIII, la fam, guerres i pestes converteixen Santa Caterina en un lloc excel.lent de devoció popular; és per aixó que el dia 25 de novembre, diada de la Santa, s’hi celebra un aplec en honor seu, a qui s’atribueix la salvació del poble de Torroella de Montgrí d’aquests estralls.

Aquesta tradició ha perdurat fins avui dia, que continua celebrant-se l’aplec, amb assistència de gent dels pobles dels voltants, que festejen aquest dia, amb una dinada, acompanyat de familiars i amics.

jmp02-1

Any rera any, la gent dels pobles dels voltants del Montgrí ens retrobem a l’Aplec de Santa Caterina, actualment el diumenge abans del dia 25 de novembre. Hi arribem a peu o amb vehicles que hem d’aparcar a una explanada abans d’arribar-hi. Els que anem a peu des de Torroella pugem pel corriol que passa pels olivars i per les tres capelles on fem un petit descans per anar gaudint del paisatge abans de la darrera pujada cap a la Creu, on hi mengem unes mandarines per agafar forces. Des d’aquí uns quants pugen cap al castell, però la majoria baixem cap a l’ermita. Ja es veuen les fumerades i es sent el dringar sense parar de la campana que ens indica que hi ha festa. Campana que no para de sonar en tot el dia i que tots volem tocar un moment o altre. De mica en mica, la gent ens distribuïm en les diferents colles, algunes hi són des de molt d’hora per agafar lloc. Al voltant del foc es formen rotllanes de gent . Uns cap aquí altres cap allà, molts potser ens veiem un cop l’any, i aquest és el dia. Es costum de fer un bon arròs, o uns cargols a la llauna, o carn a la brasa. Al migdia cap a missa, i encendre algun ciri per demanar protecció a la santa. Cantar els Goigs és un moment molt important, són com l’himne de la festa, on es canta al territori i a la seva gent.
Acabat l’ofici solemne comencen les sardanes a plaça. Mentrestant s’aprofita per fer una visita a l’ermita i veure en «Manelet» a la sala gran, una petita figura que representa un nen estirat, el Nen Jesús, dins una urna de vidre i vestit amb una llarga camisa blanca i la mà estirada, on els infants col·loquen una moneda, la mà es mou i el diner cau a un costat, i se’ls regala un caramel. No ens deixem el Pou, on conte la tradició que els nens venen del «Pou de Santa Caterina» i que es pouaven del seu interior amb una galleda.
Santa Caterina a més de ser patrona dels estudiants, popularment és la patrona de les noies fadrines, aquelles que encara no s’han casat, per això un dels rituals és el de llançar una moneda a la capelleta exterior en una cistelleta, de manera que si s’encerta, durant el proper any la noia tindrà parella o es casarà, i/o també per tenir fills.
Acabades les sardanes tothom a dinar, i de postres encetem els torrons. Amb el «llevant de taula» els músics toquen pels volt de l’ermita anunciant que torna a haver-hi sardanes, i d’aquestes no pot faltar «Torroella, vila vella». Tot seguit toca recollir-ho tot i cap al Castell pel Coll d’en Garrigàs, i baixar per la banda del Cau del Duc i el Pedrigolet.
I fins l’any que ve.

Aplec 2019

Àlbum fotos de l’aplec de Santa Caterina de l’any 2019 enguany marcat per diferents motius. Aquest any hi ha l’estrena de dos repoduccions de dos retaules que eren originals de l’ermita i que es troben dipositats en altres museus. Un és la Mare de Déu de la Llet (propietat Fundació Godia de Barcelona) i l’altre el Davallament o també dit La Pietat o els Dolors (al Museu Diocesà de Girona). També com a novetat hi ha la donació d’una imatge de Santa Caterina per la Núria Vert (néta de Josep Vert) que s’exposa al retaule de l’ermita. I un altre fet important  es que encara continuem sense la Dolors Bassa entre nosaltres, i que la VOLEM A CASA  així com a la resta de presos, preses i exiliats polítics.

Aplec 2018

Enguany l’aplec de santa Caterina s’ha  fet el mateix dia de Santa Caterina, el 25 de novembre. Destacar la presencia dels gegants de Torroella de Montgrí que han arribat fins el castell del Montgrí on s’ha fet un acte reivindicatiu a favor de la llibertat de la  Dolors Bassa.
Aquest any a  l’arrosada popular  s’han repartit fins a 370 plats. Un gran éxit!!  S’ha presentat com a novetat la digitalització de les fotos que hi ha exposades a la Sala Gran de l’ermita i que es poden mirar en una pantalla digital.
Podeu veure tot l’àlbum de fotos, total 63,  clicant a qualsevol de les imatges següents:

Recull de fotos tretes de les xarxes socials. Hi consta la procedència a la informació imatge.

Aplec 2017

L’aplec d’aquest any ha tingut una vessant reivindicativa per demanar la llibertat de la Dolors, els Jordi’s i la resta de consellers de la Generalitat de Catalunya que es troben a la presó. US VOLEM A CASA JA!!!  S’ha fet un enorme llaç groc i llegit un manifest per demanar-ne la llibertat immediata.

Hem gaudit d’un dia fantàstic amb sol, i un ambient càlid i molt agradable, amb molts dinars de germanor de les diferents colles i grups que s’han escampat per tota l’esplanada. Des de l’ermita s’ha organitzat una arrossada amb molt d’èxit.

Aplec 2016

Enguany a l’aplec de Santa Caterina hem gaudit d’un dia de germanor on molta gent ha pujat a l’ermita tot i un temps atmosfèric una mica ventós, però suportable. Molta gent s’ha concentrat a les diferents esplanades on els grups i colles ben entaulats han fet un bon àpat.

Aquest any tenir en compte un parells de novetats. Una és l’arrosada popular, on hem gaudit d’un fantàstic arròs a la cassola que esperem tingui continuïtat. I l’altre l’exposició fotogràfica de “Solitud i l’ermita de Santa Caterina” que encara la podrem visitar una bona temporada.

Us deixem amb aquest recull de fotos del dia que vosaltres mateixos heu penjat a les xarxes.

Aplec 2015

Un aplec tocat per la tramuntana. Les prediccions meteorològiques indicaven que seria un dia amb molta tramuntana i fred.  Això ha fet que molta gent hagi optat per no pujar aquest dia a l’ermita, però la gent que s’ha decidit a fer-ho ha gaudit d’un dia esplèndid, amb la tramuntana que ha parat força i un dia amb molt de sol.

Aplec 2014

Ja hem celebrat l’Aplec 2014, un dia esperat per tothom i aquest any també pendents del temps. El dia ha estat marcat per la boira i una temperatura de 20º amb molta xafagor. Ha pujat molta gent a l’Ermita i els que s’han quedat a dinar ho han pogut fer tranquil·lament aprofitant la bonança.
Al facebook trobareu un recull de fotografies, pròpies i compartides.

Aplec 2013

El fred i la forta tramuntana de les últimes hores han desanimat a molta gent a pujar a l’Ermita. Al final, meteorologicament el dia ha estat força calmat, poca gent a dinar, gent que ha pujat només de visita o a missa i que si haguès sapigut que s’hi estava força bé, haurien vingut amb els estris per dinar. Dels que hi erem, no hi faltava ningú.

Aplec 2012

Les previsions de bon temps per l’Aplec d’enguany han engrescat a molta gent a pujar a l’Ermita. Com de costum, moltes colles ja hi han esmorzat; d’altres han vingut més tard a missa o a dinar.

A 2/4 d’una s’ha celebrat la Missa Solemne cantada pel Cor de Cambra de Santa Caterina; seguidament ballada de sardanes. Tampoc ha faltat la visita a n’en Manelet i la tocada de Campana.

El temps ha acompanyat i la gent s’ha quedat fent petar la xerrada al voltant dels focs fins ben entrada la tarda.

Aplec 2011

Tot i les previsions de pluja, que han fet que molta gent no pujés a l’ermita, el dia ha estat força agradable i ha permès que la poca gent que ha pujat, aproximadament unes 350 persones, hagin pogut dinar sense mullar-se.

Aplec 2010

El diumenge dia 21 de novembre – tot i les previsions de mal temps, que al final va resultar en un dia assolellat -, al voltant de dues mil persones, a peu o en cotxe, van pujar fins a l’Ermita de Santa Caterina per a celebrar el tradicional aplec. Algunes nomès de visita i d’altres es van quedar a dinar, menjant els típics arrossos, carns a la brasa o d’altres plats més o menys elaborats.

Seguint el programa d’actes, a 2/4 d’1 es va celebrar a la Capella la Missa Solemne cantada pel Cor de Cambra de Santa Caterina, seguidament a ¼ de 2 i a les 3 de la tarda sardanes a la plaça de l’ermita.

Com que la tarda acompanyava, fins ben entrada de fosc es va quedar gent al voltant dels focs, fent gresca o fent petar la xerrada.

El dijous 25, dia de Santa Caterina, també va fer bon dia. Foren un centenar de persones que vàren pujar fins a l’ermita. A les 12 es va celebrar la Missa a la Capella. Aprofitant el dia, molta gent també es va quedar a dinar a l’esplanada.