EXVOTS

Antigament les parets de la capella estaven farcides d’exvots molt diversos, crosses, dibuixos, pintures, petits vaixells, ciris, reproduccions de braços, cames, cors, ronyons i caps en cera, que figuraven tota mena de desgràcies de gent de les contrades que havien estat resoltes per intercessió de Santa Caterina. Hi hagué un temps en que el sostre era ple de vaixells.

Un exvot o presentalla és un objecte que hom ofereix a Jesucrist, a la Verge o a un sant en compliment d’un vot o promesa (prometença), o en bé acció de gràcies per algun benefici rebut. Antigament era molt freqüent veure exvots penjant de les parets i els sostres de les esglésies i ermites, especialment d’aquelles on hi havia alguna imatge que gaudia de molta devoció popular.

Interessant són els “miracles” que Andreu Sàbat explica en el seu llibre de Santa Caterina.

A l’inventari de l’any 1791 es parla de la presència de diferents figures de plata com a exvots. “Entre altres estris hi ha unes “presentallas” (exvots) d’una figura de plata de Xangay, i una figura de Sta. Caterina, també de plata. Un calis de peu i branca de bronze daurat i la patena de plata dorada, una cullereta de plata per prendre aigua per les “canadellas” (ampolletes del vi i l’aigua). Una altra imatge de Sta. Caterina de plata per posar a la “bassina de captar”.