El castell del Montgrí, sentinella de l’Empordà, la figura més emblemàtica del massís, és una fortificació militar projectada pel rei Jaume II d’Aragó i contruida entre el 1294 i el 1301 al capdemunt de la muntanya del Montgrí, a una altitud de 303 m i a 6 km de la mar Mediterrània – coordenades geogràfiques 42º03’08”N; 03º07’54”E -, des d’on es domina un gran panorama; per la banda nord, el golf de Roses, les Alberes, el Canigó i a l’altre banda França, per la banda sud-oest abasta fins les Gavarres i el Montseny, per la banda sud sud-est el riu Ter la desembocadura , la mar Mediterrènia i les illes Medes.

L’any 1272 Torroella de Montgrí esdevingué vila reial. D’aquesta manera la corona asolia una important posessió enfront del mateix comptant d’Empùries, amb el qual estava en lluita des de feia temps.

Arràn d’aquests enfrontaments el rei Jaume II, ordenà el 1294 la construcció del castell, per part del governador de Torroella, Bernat de Llavià, com a fortalesa avançada dels seus dominis davant mateix del comte d’Empúries Ponç V, però les obres es van interrompre el 1301 sense acabar-lo, degut a la consolidació del poder del comtat de Barcelona envers al comtat d’Empùries.

Durant aquesta època el comptat d’Empùries va fer contruir el castell de Bellcaire d’Empordà. Dòna la sensació que ambdós castells es miren desafiants, quedant com a testimonis de la tremenda lluita entre la monarquía catalana i els comtes emporitans

Les lluites es prolongaren fins al 1325 en què el comte Hug VI d’Empùries permutà els seus dominis amb l’Infant Pere, fill de Jaume II, incorporant el comtat a la corona d’Aragò. La comarca va quedar arruinada. Es va provocar la desviació del curs del riu Ter de la plana nord cap a la plana sud del Montgri, fet que va provocar la formació de les dunes

Arquitectonicament, el castell té un marcat estil importat d’orient després de les primeres croades a Terra Santa durant els segles XII i XII. El material de construcció és la pedra que es treia de les mateixes pedreres del costat del castell.

Només s’arribaren a aixecar els murs que formen el perímetre, un quadrat de 31m de costat, i les quatre torres cilíndriques adossades a cada un dels seus angles. Al voltant del pati, s’hi havien de construir quatre ales de dependències, que mai no arribaren a bastir-se. Els murs tenen una alçada de 13 m i están coronats per marlets de planta quadrada amb acabament piramidal i espitlleres a la base.

Des de l’any 1986 no s’hi feien obres de manteniment i neteja. L’any 2009, a més d’intervenir en le propi castell, es fan obres de consolidació de la cisterna externa, dignificant-ne tot l’entorn i potenciant-ne els elements de seguretat.

També podeu veure fotos i més explicacions en aquest bloc del Castell del Montgrí,

http://castelldelmontgri.blogspot.com.es/