L’ermita, enclavada al bell mig del massís del Montgri, fou fundada cap a l’any 1392, pels frares de Montserrat Bartomeu Cabotes, Pere Trasió i Berenguer Desguell, que marxaren del monestir per desavinences amb els seus superiors, arrel del període de crisi viscut entre 1378 i 1417 per l’Esglèsia católica i designat com a Cisme d’Occident. Els monjos van acordar amb la Universitat (nom que es donava en aquell temps a l’Ajuntament) que, a la seva mort, l’ermita passés a ser propietat municipal.

Si bé hi ha escrits que fan coincidir inmediatament la fundació de l’ermita en honor a la Santa, no fou fins l’any 1649 quan la Universitat (Ajuntament) va prendre la conclusió (sic) de posar l’ermita sota l’advocació de Santa Caterina d’Alexandria i fer-la patrona de la vila.

Ermita

Durant els S.XVII i XVIII, la fam, guerres i pestes converteixen Santa Caterina en un lloc excel.lent de devoció popular; és per això que el dia 25 de novembre, diada de la Santa, s’hi celebra un aplec en honor seu, a qui s’atribueix la salvació del poble de Torroella de Montgrí d’aquests estralls.

L’edifici ha sofert multitud de reformes al llarg dels anys. A l’ermita trobem: la capella, que ocupa bona part de la planta baixa; les sales del pis superior, ocupades fins l’any 1972 per l’ermità i la seva família, i un soterrani darrera la capella on encara es conserven unes antigues dependències.

Un element molt popular de l’ermita es el pou, que es troba al pati del darrera; la tradició popular explica que els nens provenen del fons de les seves aigües.

Com hem dit abans, l’ermita és propietat de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, que històricament anomena els administradors que són els que tenen cura del manteniment de l’ermita i les seves activitats, amb el suport, a partir de l’any 2006, de l’Associació d’Amics de l’Ermita

S’hi accedeix a peu, caminant uns 45 minuts des de Torroella, passant per les capelles, la creu i al final, la vall. El camí amb vehicle es fa pel camí vell d’Ullà a Bellcaire d’Empordà.

L’entorn convida a fer caminades pel Montgri pels itineraris marcats, a contemplar la flora i la fauna i després disfrutar d’un bon dinar cuit a les barbacoes i , segons el temps que ens acompanyi, menjat a fora o al porxo

L’ermita és oberta cada diumenge i dies de festa, excepte els dies de Nadal. Us oferim servei de begudes, porxo amb barbacoes, venda de llenya, lloguer de taules i cadires i la possibilitat de dinar al menjador de dins l’ermita.

Us convidem a visitar-la i disfrutar de la Vall de Santa Caterina i del Montgrí.