El tradicional camí a peu des de Torroella fins a l’ermita, s’inicia al capdamunt del carrer de Fàtima. A la dreta, seguint uns 100 m pel camí de les dunes, a l’alçada dels antics dipòsits d’aigua i el forn de la calç trobem uns plafons d’informació del massís.

Iniciem el camí de l’esquerra, sense asfaltar, que al cap d’uns metres ja ens permet veure el castell al damunt del Montgrí. Seguim camí cap amunt, no tenim pèrdua, tot i haver-hi diferents branques de camins, el nostre objectiu és el Coll, on podem distingir-hi una creu de ferro. Abans d’arribar-hi trobarem tres capelletes, dues a la dreta i una a l’esquerra; son de pedra i amb sostre de volta. És probable que siguin uns vestigis de la devoció popular relacionada amb Santa Caterina. A la pedra del terra d’una d’elles hi ha un forat en forma de peu, que la tradició popular diu que és una petjada de la Santa. Més recentment van servir de refugi als pastors que portaven els seus ramats a pasturar a la muntanya.

Fins a la creu ( 196 m )el temps estimat és d’uns 40 minuts. Una vegada aquí dalt i si el temps hi acompanya, pel vessant sud podem disfrutar d’unes vistes espectaculars dels pobles de la plana, del Ter, del mar, de les muntanyes que ressegueixen la costa, les Gavarres i el Montseny.

Pel vessant nord i cap a l’horitzó veiem fins les Alberes, el coll de la Jonquera i a l’altra banda, França; en primer terme els pobles de Bellcaire d’Empordà i d’Albons.

Als nostres peus tenim la Vall de Santa Caterina. A la dreta ja veiem l’ermita, envoltada de pins que, sorprenentment , varen resistir l’incendi del mes de setembre del 2004, que va deixar el Montgrí pelat.

Si seguim pel camí de la dreta pujaríem fins al castell. Si continuem avall, en menys d’un quart d’hora arribarem a l’ermita.